Varsel mot fastighetsbranschen

Almega har idag mottagit ett strejkvarsel från Fastighetsanställdas Förbund. Varslet omfattar sju företag. Grunden till konflikten är att facket kräver en låglönesatsning utöver de 6,5 procent i kostnadshöjning som är normen för årets avtalsrörelse.

De låglönesatsningar som hittills genomförts i årets avtalsrörelse har alla rymts inom ramen för det märke som etablerades av parterna inom industrin i slutet av mars. Märket eller normen för årets avtalsrörelse är kostnadshöjningar på 6,5 procent. Förutom industrin har även besöksnäringen och handeln tecknat avtal som landat på 6,5 procent.

– Det Fastighets nu gör är att de försöker överskrida det märke som etablerats i årets avtalsrörelse. Det är väldigt olyckligt att LO-facken nu än en gång varslar för att försöka få en låglönesatsning utöver normeringen. Men precis som när de hotade besöksnäringen med strejk så står arbetsgivarsidan fast och enig kring att låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket, säger Stefan Koskinen, chef för avdelningen Arbetsgivarpolitik på Almega

Mer information om vad parterna inom industrin kom överens om hittar du här

Läs om hur en avtalsrörelse fungerar här