Vädjan till Magdalena Andersson: Tvinga inte bort seriösa företag inom personlig assistans

7 av 10 företag inom personlig assistans kommer tvingas avveckla sin verksamhet inom två år, om ersättningen inte höjs i nivå med de kollektivavtalade lönerna.
Och regeringens svaga höjning som kom i förra veckan räcker inte.
Därför går Vårdföretagarna återigen ut och vädjar till Magdalena Andersson i en annons i Metro.

4,37 kr/timme landade höjningen på för de kommande tre åren för personlig assistans när regeringen i förra veckan enades med Vänsterpartiet.  Vårdföretagarna välkomnar höjningen, men höjningen är fortfarande för låg för att företagen ska överleva på sikt.

”Höjningen på 4,37 kr/tim räcker inte. Vi behöver 6,40 kr/tim för att kunna ge våra medarbetare samma lönehöjningar som andra grupper på arbetsmarknaden. Ersättningen från din regering ska nämligen utöver lönehöjningen även täcka kostnader för arbetsgivaravgifter, pensionsavsättningar, semestersättning mm”, skriver Vårdföretagarna i annonsen där de vänder sig till Magdalena Andersson.

Branschens företag vill höja lönerna för medarbetarna i samma nivå som övriga på arbetsmarknaden. Men för att kunna göra det måste regeringen och finansminister Magdalena Andersson höja assistansersättningen i motsvarande grad. Vårdföretagarna och fackförbundet Kommunal har därför inte kunnat enas om ett nytt löneavtal. Och Kommunal har nu gått ut och varslat om strejk.

”Vi vill gärna höja våra medarbetares löner och vara bra arbetsgivare. Men då behöver vi först din och regeringens hjälp. Lyft gärna detta när ni diskuterar statsbudgeten idag på Harpsund. Vi vill inte att seriösa företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal”, skriver Vårdföretagarna i annonsen.

Läs mer om Kommunals varsel för personlig assistans här