Assistansföretag berättar: Därför räcker inte nuvarande höjning av assistansersättningen

Därför kommer assistansföretagen gå back också efter regeringens senaste höjning av assistansersättningen. Läs Pernilla Håléns, VD för OP Assistans, text där hon steg för steg förklarar varför ersättningen inte räcker.

I förra veckan kunde man läsa den här ledaren i Arbetarbladet. Ett bra inlägg i debatten om assistansen tycker jag. Ni som känner mig och OP assistans vet att vi prioriterar goda anställningsvillkor för våra medarbetare och att vi alltid har försökt att hålla lönerna så höga som möjligt för våra assistenter.

I artikeln kan man läsa att regeringen kommer att höja assistansersättningen med 4 kronor och 40 öre per timme istället för tidigare aviserade 3 kronor i timmen. Att facket, Kommunal, menar att höjningen innebär att ersättningen nu är tillräckligt hög för att höja assistenternas löner i nivå med övriga arbetsmarknadens löneökningar. Att en sådan höjning skulle motsvara 535 kronor i månaden och att Vårdföretagen säger att det inte räcker på långa vägar. Men ingen förklarar hur det här hänger ihop. Hur ska då gemene man kunna värdera vad som är rätt och fel? Jag skulle gärna vilja att fler förstod så därför ska jag försöka förklara lite hur det hänger ihop med ett räkneexempel.

Varje månad jobbar en heltidsanställd personlig assistent ungefär 168 timmar. För varje timme som assistenten jobbar säger regeringen nu att assistansföretaget kommer att få 4 kronor och 40 öre mer i intäkt. Det betyder en ökad intäkt på 739 kronor i månaden för en assistent som jobbar heltid.

Om samma assistent får en löneökning med 535 kronor i månaden kostar det assistansföretaget minst 820 kronor i månaden. Det beror på att det tillkommer minst 12% i semestertillägg, 31,42% i lagstadgad arbetsgivaravgift och ungefär 7% i kollektivavtalade försäkringar som den anställde har rätt till.

Detta betyder att assistansföretaget kommer att gå back minst 81 kronor per månad på varje heltidsanställd personlig assistent. Det blir 972 kronor per år. I OP Assistans har vi 260 årsarbetare. Det betyder att vi skulle gå back drygt 250 000 kronor per år enbart genom att höja de personliga assistenternas löner i enlighet med märket.

Sedan ska man komma ihåg att det inte kommer in några andra pengar till ett renodlat assistansföretag. De här pengarna som regeringen delar ut ska dessutom räcka till löneökningar för den administrativa personalen, hyreshöjningar och liknande kostnader som räknas upp varje år.

Jag har som sagt ingenting emot att höja lönerna för våra personliga assistenter. De har ett av arbetsmarknadens mest avancerade yrken och de gör en fantastisk insats varje dag. Detsamma gäller våra medarbetare på kontoret. De är rena rama trollkonstnärer som är väl värda en juste lön. Jag ser det som en nödvändighet med marknadsmässiga löner om vi ska kunna rekrytera och behålla medarbetare på sikt. Jag hoppas att regeringen inser detta och ger branschen rättvisa villkor framöver.

Pernilla Hålén, OP Assistans i Ockelbo

Läs mer om personlig assistans
Varslet för personlig assistans